Het wrak wordt verborgen

Ondanks dat de inwoners van Elden zeker wisten dat het om een Duitse jager ging hielden de Duitsers vol dat het om een geallieerde jager ging. Het verhaal werd gesteund door berichtgeving van de 3. Jagddivision gestationeerd op Fliegerhorst Deelen die over de bescherming van het Nederlandse luchtruim ging dat er geen jagers verloren waren gegaan.

Om bewijzen van het voorval te verhullen ruimden de Duitsers de crash site op en verstopten het wrak in één van de vele bomkraters die de geallieerden bij Deelen gemaakt hadden. Misschien om te voorkomen dat onderdelen in verkeerde handen terecht kwamen maar misschien ook wel om reprimandes te voorkomen.

Hoenderloseweg met diverse bomkraters rechts op de kruising met de Delenseweg het huidige museum gebouw wat destijds functioneerde als onderofficiersmess.

Enig speurwerk van de Heer Willem Tiemens in de jaren negentig heeft geresulteerd in een naam en rugnummer bij het gecrashte vliegtuig. Het bleek Unteroffizier Herbert Schauder te zijn die op deze dag met de gloednieuwe straaljager neerstortte. De vraag bleef echter waarom de anders zo betrouwbare administratie van de 3. Jagddivision te kort schoot in het melden van een neergehaalde jager. Het antwoord werd met de naam van de piloot teruggevonden. Herberst Schrauder diende bij 3. Kampfgeschwaders 51. Oftwel bij een bommenwerper divisie en niet bij de jagers.

Messerschmitt ME 262 als bommenwerper uitgerust

De onderofficier werd begraven op Ehrenfriedhof Zypendaal net ten Noorden van Arnhem. Deze begraafplaats werd na de oorlog echter geruimd en daarmee is het graf verplaatst naar De Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn.

Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn