Bewegend beeld Fliegerhorst in Nederland

Van de week al surfend op internet kwam ik op een website terecht met een unieke privé collectie filmmateriaal. De eigenaar van de site Karl Höffkes ontvangt via vele wegen privé filmpjes van mensen die hij digitaliseert, categoriseert en upload op zijn website.

In het archief komen meerdere malen fragmenten uit de tweede wereldoorlog voor met de tags Niederlande en Holland, honderden malen de tag Luftwaffe en eenmaal Deelen. Een bewegend beeld van Deelen is zover ik weet nog niet eerder online verschenen dus opzich best bijzonder.

Tijdens het bekijken van de film sloeg ik aan op het fragment hier linksonder. Het geschilderde raam op de hangaar achter het Luftwaffe personeel. Exact dezelfde schilderingen zijn te vinden op de hangaars in Deelen. Het voorbeeld rechtsonder is de achterzijde van de Hangaar die ondertussen in beheer is van Stichting verborgen Landschap, de deuren aan de voorzijde zijn helaas in de loop der tijd vervangen.

De maker van de film Hauptman Heinz-Horst Hissbach is echter niet gestationeerd geweest op Deelen. Escader NJG 2 waar hij lid van was is echter wel actief geweest op de vliegvelden Gilze Rijen en Leeuwarden. De beelden blijven uniek en geven een kijkje op hoe het eraan toeging op de Duitse vliegvelden in Nederland en de exacte locatie is natuurlijk niet bekend maar grote kans dat het Gilze Rijen betreft. Op Gilze Rijen is op kazerne Prinsenbos namelijk ook gebouwd in de Heimatschutz style net als in Deleen. Een style gebouw zoals je op 10:41:30 ziet in onderstaande film.

10:00:00 ~ In het begin zie je een JU 88 van NJG 2 getankt en startklaar gemaakt worden. Mogelijk en waarschijnlijk op Gilze Rijen.

10:01:09 ~ Het alom bekende geschilderde raam op een vliegtuig hangaar. Zoals onder andere gebruikt op de hangaars op Deelen.

10:41:30 ~ Beelden van twee Luftwaffe officieren die spelen met een hond. Het gebouw is duidelijk in Heimatschutz style gebouwd zoals toegepast in Deelen maar ook op andere Fliegerhorsten in Nederland waaronder Prinsenbos bij Gilze Rijen.

10:42:12 ~ Aldus de omschrijving van de film een JU 88 C1 op het rolveld van Deelen. Helaas heel kort in beeld zonder verdere eikpunten. Waarschijnlijk is dit ook beeldmateriaal van Gilze Rijen ipv Deelen.

Video of Fliegerhorst manouvres in the Netherlands ~Bron Archiv